Okurková sezóna v plném proudu!

/ Sezónní recepty/ Okurková sezóna v plném proudu!

OKURKA - cucumis

Dnešním tématem je typická letní zelenina. Tato jednoletá tykvovitá rostlina původem z jihovýchodní Asie se v Evropě objevila v 16. století, a to díky zámořským plavbám. Její využití je v gastronomii docela široké a pro její blahodárné účinky na lidské zdraví se hojně využívá v léčitelství a lékařství, v dnešním moderním oboru dietelogii a v kosmetice. Okurka je výborným zdrojem vody a minerály je doslova nabita - téměř stejně jako elektrolytický roztok pro sportovce.

V jejích 90 % vody je vysoké množství draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku, fosforu, křemíku, síry, vitamínu C, K, A a komplex vitamínů B. Má také velký obsah vlákniny a velmi nízký obsah energie, proto je velmi vhodná také při hubnutí. Obsahuje také enzym erepsin, který prospívá trávení a zužitkování bílkovin.

Okurky působí mírně močopudně a projímavě, vláknina přispívá k čištění střeva, a tak při konzumaci většího množství s tím musíte počítat. Máme-li dostatek pevné vůle, můžeme vyzkoušet pitnou kúru, jež čistí krev, játra a žlučník a zároveň má blahodárný vliv na prostatu. Okurky se osvědčují při potížích s močovým měchýřem a ledvinami, zejména trápí-li nás močový písek nebo ledvinové kameny.

Konzumace okurek snižuje ukládání kyseliny močové v těle, takže zlepšuje revmatické potíže. Vysoký obsah draslíku normalizuje krevní tlak. Tradiční ruská bylinná medicína překvapivě doporučuje okurkovou šťávu i proti zánětům dýchacích cest.

V okurkových slupkách je obsaženo nezanedbatelné množství vitaminu E (antioxidant) a kyseliny křemičité (pozitivní vliv na pleť a vlasy). Plátky okurky mohou posloužit jako první pomoc při spálení sluníčkem. Kromě čisticího a vyživujícího účinku na pokožku má okurka i lehce bělicí účinek. Okurkové pleťové masky jsou známé v mnoha variantách. Křemík a síra podporují zdravý růst vlasů a nehtů - z tohoto hlediska je vhodné okurku kombinovat také s mrkví, špenátem či hlávkovým salátem, tím vlasům a nehtům velmi prospějete. Sníží se tím jejich lámavost a vypadávání.

Využití okurky v gastronomii

Co se týká využití okurky v gastronomii, tak to je skutečně široké. Pomalu si již žádný míchaný letní salát bez okurek nedokážeme asi představit. V dobách, kdy naše babičky okurky využívali hlavně k typickému zavařování či k nakládání rychlokvašek, se okurky celoročně v nakládané verzi používali jako doplněk do teplých či studených omáček. Např. teplá okurková smetanová omáčka patří do zlatého fondu českých omáček a stejně tak studená tatarská omáčka.

S postupem času a rozvojem moderních trendů a lehké kuchyně se z okurek stal skvělý doplněk do nápojů jak alkoholických (takový gin s tonicem a plátky okurky nemá chybu), tak nealkoholických např. freshový juice, kdy se do směsi čerstvých juice přidává i okurka právě pro svůj bohatý obsah látek, které se v ní vyskytují. Stejně tak je okurka výborná k přípravě samostatných pokrmů, např. jako letní polévky.

Pro inspiraci vám nabízíme pár zajímavých receptů na konec letošního léta.


Tzatziki

Na přípravu budete potřebovat:

  • 1 salátová okurka
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • snítka čerstvého kopru
  • 2 lístky čerstvé máty
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička citronové šťávy nebo vinného octa
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • pepř

Příprava: 20 minut + chlazení cca 2 hodiny

Pro 4 osoby

Omytou okurku oloupeme a jemně nastrouháme. Lehce posolíme a necháme odstát, aby pustila vodu, následně vodu vymačkáme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Kopr a mátu nasekáme. V misce promícháme jogurt s česnekem, nasekanými bylinkami a vymačkanou okurkou. Dochutíme citronovou šťávou, olivovým olejem, solí a čerstvě mletým pepřem. Necháme alespoň dvě hodiny vychladit.


Okurková polévka s chilli a bylinkami

Na přípravu budete potřebovat:

  • 2 salátové okurky
  • 1-2 stroužky česneku
  • čerstvý kopr
  • čerstvá máta
  • 1 jarní cibulka
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička vinného octa
  • sůl
  • pepř
  • chilli paprička
  • čerstvá petrželka

Příprava: 20 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

Okurky oloupeme, pokrájíme na menší kousky nebo nahrubo nastrouháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Omyté bylinky osušíme a nasekáme. Jarní cibulku pokrájíme na kolečka. Okurky, česnek, bylinky, cibulku, chilli papričku, jogurt, smetanu, olej a ocet dáme do hlubší mísy a tyčovým mixérem rozmixujeme. Polévku dochutíme solí a dáme vychladit. Po vychlazení případně ještě dosolíme a nazdobíme nasekanou petrželkou. Pro milovníky pikantních jídel můžeme dozdobit ještě chilli papričkou.


Asijská nakládaná okurka k momofuku

Na přípravu budete potřebovat:

  • 1 šálek horké vody
  • ½ šálku rýžového octa
  • 6 lžic třtinového cukru
  • 2 lžičky okurek
  • 1 okurka hadovka

Skvělý doplněk k asijské specialitě, ale vhodná také například k pita chlebu s grilovaným masem či do sendvičů a nebo jen jako doplněk k masu. V Asii se okurky hodně používají jen tak narychlo naložené jako doplněk k vyvážení chutí – verze sladkokyselá nebo jen v soli s cukrem 1:1.

Ingredience v nálevu se důkladně rozmíchají a rozpustí. Okurku nakrájíme na slabé plátky. Vložíme ji do nálevu a necháme marinovat minimálně 5 hodin, ale klidně i několik dní.

 

Nahoru
Co hledáte na Proficatering.cz?