Pracovní oběd

Je jedním z důležitých kroků při upevňování vztahů mezi obchodními partnery.

/ Catering/ Pracovní oběd

Má jasný, i když nepsaný řád: ten, kdo zve, platí. Navrhuje také místo setkání (restauraci). On také zasedá ke stolu jako hostitel (zasedá také ke stolu jako první), na místě také navrhuje zasedací pořádek přítomných. Hlavním účelem pracovního oběda je upevnění vzájemné důvěry mezi obchodními partnery.

 

Hostitel, který plánuje pracovní oběd, musí ústně nebo telefonicky pozvat hosty. U oficiálních akcí je třeba doručit písemnou pozvánku, kde uvedeme čtvrt hodinový limit určený k seznámení hostů před samotným obědem. Hostitel musí být na místě přítomný jako první. Jako poslední přichází hlavní host.

Pracovní oběd začíná v době mezi 12.-13. hodinou.
Oficiální pracovní oběd začíná až ve 14hodin.

Délka pracovního oběda trvá ve většině případů jednu a půl až dvě hodiny .Chodí jen pozvaní lidé a to v přesně stanovený čas.

Podávají se jídla v tomto pořadí: studený předkrm, polévka, teplý předkrm, maso s přílohou, moučník, káva.

Počet nápojů ( kromě kávy) nesmí překročit počet čtyři. Je vhodné mít jeden druh nápoje ke dvěma podávaným chodům. Před zahájením oběda se podává aperitiv ( Martini, Cinzano, Campari,suché víno či sekt) . Účelem aperitivu je povzbudit chuť k jídlu, podává se v daném množství 2-5 cl. Aperitivem se nepřiťukává. Vínem či sektem ano. Během přípitku věnujte pozornost hostiteli a nekonzumujte jídlo či pití ani se nebavte. Dále si zvolíme nápoj a teprve potom si začneme vybírat z jídelního lístku. Hostitel může doporučit místní speciality, nevhodné je ovšem vybírat si z nabídky restaurace ( nejlevnější jídla). Při objednávce může hostitel objednat všem hostům. V opačném případě si může objednat každý sám, ale v tom případě si hostitel objednává až jako poslední. V průběhu konzumace si volíme nealkoholické nápoje nebo popř. pivo či víno. To záleží na zvoleném pokrmu. Pivo se hodí především k tučným a pikantním jídlům. Bílé víno volíme k rybám, drůbeži, mořským plodům či libovému masu. Červené víno k hovězímu a smaženému masu a ke zvěřině. Závěrem je podání moučníku a kávy. Těsně po kávě může přijít na řadu tzv. long drink - whisky nebo gin se sodou, který naznačuje definitivní konec sezení. Povinností každého hosta je poděkovat osobně hostiteli a rozloučit se s ním.

Chci ochutnat

Nahoru