Dýňová sezóna

Přichází podzim a s ním i sezóna výborných pokrmů z oblíbených dýní, inspirujte se našimi recepty!

/ Sezónní recepty/ Dýňová sezóna

Dýňový dort  s mascarpone

korpus

  • 3 vejce
  • 250 gr másla
  • 125 gr cukru  / třtinový či krupice /
  • 300 gr hladké mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička perníkového koření
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 400 gr dýně hokaido
  • špetka soli  

krém :

  • 200 gr mascarpone
  • 100 ml smetana 
  • vanilka / pokud je /
  • med nebo cukr

případně můžeme promazat dýňovou marmeládou

na ozdobu:

  • pražená dýňová semínka
  • marcipán či dle vlastní invence

Postup:

Dýni omyjeme rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky / i se šlupkou/  dáme na pečící papír a ve vyhřáté troubě 170°C pečeme cca 20 minut do měkka , necháme schladnout a rozmixujeme nebo rozmačkáme, vyšleháme vejce s cukrem a změklým máslem / pokojové teploty /  vmícháme všechny ostatní suroviny včetně dýně a v dortové formě pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C cca 40 minut. Korpus necháme vychladnout a prokrojíme na několik vrstev, mezitím si  vyšleháme mascarpone se smetanou, medem / cukrem / případně dochutíme vanilkou. Korpus promažeme dle chuti krémem, dýňovou zavařeninou a dozdobíme praženými semínky či marcipánovými dekory nebo čokoládou vše dle vlastní invence.


DÝŇOVÁ ZAVAŘENINA

  • 1x dýně hokaido cca 1kg
  • med nebo cukr  dle chuťě
  • šťáva z 1 citronu
  • voda cca 1 dcl
  • dle vlastní invence – skořice, vanilka, mandle, ořechy , hrozinky

Dýni omyjeme , rozkrojíme vydlabeme semínka a nakrájíme na menší kousky, podlijeme vodou, osladíme dle chuti případně přidáme koření a na mírném plameni rozvaříme na kaši cca 15 minut / DLE POTŘEBY MŮŽEME PŘILÍT VODU /  těsně před koncem přidáme citronovou šťávu ochutnáme , případně dosladíme a opět dle vlastní invence možné přidat  hrozinky, posekané mandle nebo ořechy , zavaříme, vychladíme a můžeme promazat dort , mazat na chléb nebo podávat k paštice.


Dýňová polévka s chilli a zázvorem

  • 1 dýně hokaido – umytá, vypeckovaná nakrájená na kousky , upečená v troubě cca 30minut na 160°C
  • 1 cibule nakrájená
  • 2 větší mrkve nakrájené na kolečka
  • 1 kořen zázvoru / menší/ nakrájený na kousky
  • 1 chilli paprička
  • 1 stroužek česneku pokrájet na plátky
  • 1 lžíce curry pasty
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 l kokosového mléka
  • cca 2 litry vody
  • olej
  • sůl dle chuti
  • čerstvý koriandr

Postup:

na oleji orestujeme cibuli, česnek, mrkev, zázvor a chilli se lžící curry pasty zalijeme vodou, zavaříme přidáme kokosové mléko, rybí omáčku , dýni přivedeme do varu  a provaříme cca 5 minut vše se spojí  a musí být měkké, přidáme trochu čerstvého koriandru a rozmixujeme v mixeru dle chuti dosolíme. Při podávání zdobíme snítkami koriandru.

Nahoru
Co hledáte na Proficatering.cz?