Sladké a veselé

Opět je tu advent a k němu patří pečení vánočního pečiva. V mnoha domácnostech zůstává tato tradice. Původ každoročního pečení vánočního cukroví hledejme v dávné pohanské minulosti a v oslavách zimního slunovratu, který byl považován za nejmocnější noc roku, kdy bylo potřeba dům a rodinu chránit před temnými silami. 

/ Novinky a akce/ Sladké a veselé

Připravovaly se ochranné pokrmy a obřadní pečivo, které se zavěšovalo na ovocné stromy v sadu, nad vchodové dveře do stáje a do světnic, aby odehnaly zlé síly. Později se „čarodějné“ pečivo proměnilo ve vánoční cukroví pro mlsné jazýčky.

Novodobá historie vánočního cukroví, stejně jako tradice vánočního stromečku se

začaly psát v 19. století. Prapůvod cukroví byl ve výrobě figurek z ovoce, se kterými si děti mohly hrát a později sníst. Také se cukroví věšelo přímo na stromeček. Cukroví bylo drahou záležitostí i pro majetnější rodiny. Pekly se hlavně perníky slazené medem, mlsalo se sušené ovoce nebo ořechy.

Kdy pečeme?

  • Jednotlivé druhy pečiva připravujeme postupně, aby všechny byly právě kolem 24. prosince

nejchutnější.

  • Zhruba tři neděle před Štědrým dnem začínáme péci zázvorky, perníčky, vanilkové rohlíčky,

medvědí tlapky a kokosové cukroví.

  • Další neděli pečeme cukroví ze světlého a tmavého lineckého těsta, které nevyžaduje tak

dlouhou dobu na rozležení.

  • Týden před vánočními svátky přijdou na řadu marokánky, cukroví z bílkových těst,

nepečené cukroví, vyrobíme také polevy a náplně a ozdobíme jimi pečivo.

  • V předvečer Štědrého dne pečeme vánočky – nezapomeňte do těsta vložit jeden kulatý

hrášek, kdo ho najde, bude mít celý rok štěstí.

  • O štědrém dnu jablkový závin

 

Češi a cukroví ve statistice

– zdroj wikipedie

 

  • 87 % Čechů si peče alespoň část cukroví sama doma
  • 26 % Čechů přiznává, že jim alespoň část cukroví peče někdo jiný zdarma
  • 8 % českých domácností dostává zdarma všechno cukroví (většinou mladí „singles“)
  • 19 % Čechů si alespoň část cukroví objednává (z toho 5 % všechno cukroví)

 

Vaječný likér podle Květáka (moje tchýně)

příprava: 10 minut

vaření: 2 hodiny

na 1,3l

500ml neslazeného kondenzovaného mléka

1 vanilkový lusk

250g cukr krupice

5 žloutků

300ml rum tuzemský

V kastrůlku svařte kondenzované mléko, vanilkový lusk a cukr. Nechte vychladnout a vyndejte lusk. Ve vodní lázni smíchejte  žloutky s mléčnou směsí do zhoustnutí, stáhněte z plamenu a nechte zcela vychladnout.  Pak vmíchejte rum – množství dle libosti, pak přeceďte přes jemné síto.

 

Marokánky

Příprava: 20 minut + vychlazení

Pečení: 10 minut

Na 2 plechy

250ml mléka

4 lžíce cukru

20g másla

10 g hladké mouky

½ lžičky vanilkového extraktu

40 g kandované pomerančové kůry nakrájené na nudličky

40 g kandovaných třešní nakrájených na kostičky

80 g oloupaných mandlí nakrájených na nudličky

Čokoláda na potření

V kastrůlku rozmíchejte mléko, cukr, máslo mouku. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi minutu do zhoustnutí. Vmíchejte vanilkový extrakt, kandované ovoce i mandle a odstavte z plotny. Předehřejte troubu na 170 °C, plech vyložte pečícím papírem a lžičkou na něj dělejte hromádky, zploštěte je nožem a pečte asi 10 minut do oranžova. Nechte vychladnout a pak sejměte z papíru. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a štětcem potřete spodní rovnou stranu marokánek. Nechte zaschnout.

 

Tvarohová vánočka

Jednoduchý recept pro ty, kteří si netroufnou na kynutou vánočku,

TIP: pokud si pořídíte vánočkovou formu, tak ji nemusíte ani zaplétat

Příprava: 10 minut

Pečení: 50 minut

Na 1 vánočku

500 g polohrubé mouky

125 g moučkového cukru

150 g másla + na vymazání formy

3 vejce

250 g tučného tvarohu

60 ml mléka (pokud chcete vánočku plést, tak vynechte)

2 lžíce tuzemáku

1,5 kypřícího prášku

1 vanilkový cukr

75 g rozinek

75 g ořechů a mandlí – nasekaných

Citronová kůra z ½ citrónu (nastrouhaná)

Formu na vánočku vymažte tukem a troubu předehřejte na 175°C.

Všechny suroviny smíchejte a vypracujte z nich vláčné těsto. Dejte ho do formy, nebo upleťte jako klasickou vánočku. Pečte cca 45 -50 minut tak, zkontrolujte špejlí (pokud je špejle čistá, máte hotovo).

Nahoru