Sladké a veselé

Opět je tu advent a k němu patří pečení vánočního pečiva. V mnoha domácnostech tato tradice stále přetrvává. Původ každoročního pečení vánočního cukroví hledejme v dávné pohanské minulosti a v oslavách zimního slunovratu, který byl považován za nejmocnější noc roku, kdy bylo potřeba dům a rodinu chránit před temnými silami. 

/ Novinky a akce/ Sladké a veselé

Připravovaly se ochranné pokrmy a obřadní pečivo, které se zavěšovalo na ovocné stromy v sadu, nad vchodové dveře do stáje a do světnic, aby odehnalo zlé síly. Později se „čarodějné“ pečivo proměnilo ve vánoční cukroví pro mlsné jazýčky.

Novodobá historie vánočního cukroví, stejně jako tradice vánočního stromečku, se začala psát v 19. století. Prapůvod cukroví byl ve výrobě figurek z ovoce, se kterými si děti mohly hrát a později sníst. Také se cukroví věšelo přímo na stromeček. Bylo drahou záležitostí i pro majetnější rodiny. Pekly se hlavně perníky slazené medem, mlsalo se sušené ovoce nebo ořechy.

Kdy pečeme?

  • Jednotlivé druhy pečiva připravujeme postupně, aby všechny byly právě kolem 24. prosince nejchutnější.
  • Zhruba tři neděle před Štědrým dnem začínáme péci zázvorky, perníčky, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky a kokosové cukroví.
  • Další neděli pečeme cukroví ze světlého a tmavého lineckého těsta, které nevyžaduje tak dlouhou dobu na rozležení.
  • Týden před vánočními svátky přijdou na řadu marokánky, cukroví z bílkových těst a nepečené cukroví. Vyrobíme také polevy a náplně a ozdobíme jimi pečivo.
  • V předvečer Štědrého dne pečeme vánočky – nezapomeňte do těsta vložit jeden kulatý hrášek - kdo ho najde, bude mít celý rok štěstí.
  • O štědrém dnu jablkový závin.

Češi a cukroví ve statistice

– zdroj Wikipedie

  • 87 % Čechů si peče alespoň část cukroví sama doma
  • 26 % Čechů přiznává, že jim alespoň část cukroví peče někdo jiný zdarma
  • 8 % českých domácností dostává zdarma všechno cukroví (většinou mladí „singles“)
  • 19 % Čechů si alespoň část cukroví objednává (z toho 5 % všechno cukroví)
 

Vaječný likér podle Květáka (moje tchýně)

na 1,3 l

  • 500 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 g cukr krupice
  • 5 žloutků
  • 300 ml rum tuzemský

Příprava: 10 minut
Vaření: 2 hodiny

V kastrůlku svařte kondenzované mléko, vanilkový lusk a cukr. Nechte vychladnout a vyndejte lusk. Ve vodní lázni smíchejte  žloutky s mléčnou směsí do zhoustnutí, stáhněte z plamene a nechte zcela vychladnout.  Pak vmíchejte rum – množství dle libosti a přeceďte přes jemné síto.

 

Marokánky

Na 2 plechy

  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce cukru
  • 20 g másla
  • 10 g hladké mouky
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 40 g kandované pomerančové kůry nakrájené na nudličky
  • 40 g kandovaných třešní nakrájených na kostičky
  • 80 g oloupaných mandlí nakrájených na nudličky
  • čokoláda na potření

Příprava: 20 minut + vychlazení
Pečení: 10 minut

V kastrůlku rozmíchejte mléko, cukr, máslo a mouku. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi minutu do zhoustnutí. Vmíchejte vanilkový extrakt, kandované ovoce i mandle a odstavte z plotny. Předehřejte troubu na 170 °C, plech vyložte pečícím papírem a lžičkou na něj dělejte hromádky, zploštěte je nožem a pečte asi 10 minut do oranžova. Nechte vychladnout a pak sejměte z papíru. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a štětcem potřete spodní rovnou stranu marokánek. Nechte zaschnout.

 

Tvarohová vánočka

Na 1 vánočku

  • 500 g polohrubé mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 150 g másla + na vymazání formy
  • 3 vejce
  • 250 g tučného tvarohu
  • 60 ml mléka (pokud chcete vánočku plést, tak vynechte)
  • 2 lžíce tuzemáku
  • 1,5 kypřícího prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • 75 g rozinek
  • 75 g ořechů a mandlí – nasekaných
  • citronová kůra z ½ citrónu (nastrouhaná)

Příprava: 10 minut
Pečení: 50 minut

Jednoduchý recept pro ty, kteří si netroufnou na kynutou vánočku.

TIP: pokud si pořídíte vánočkovou formu, tak ji nemusíte ani zaplétat

Formu na vánočku vymažte tukem a troubu předehřejte na 175 °C.

Všechny suroviny smíchejte a vypracujte z nich vláčné těsto. Dejte ho do formy nebo upleťte jako klasickou vánočku. Pečte cca 45 -50 minut. Pokud je vpíchnutá špejle čistá, máte hotovo.

 
Nahoru
Co hledáte na Proficatering.cz?