Řepná sezóna je tu!

Vychutnejte si s námi podzimní dobroty ze zahrádky, máme pro Vás skvělé recepty!

/ Novinky a akce/ Řepná sezóna je tu!

Řepa červená

Řepa červená (Beta vulgaris var. vulgaris) je dvouletá rostlina, zástupce kořenové zeleniny z čeledi laskavcovité (Amaranthaceae), u které se konzumuje její podzemní část.

Původ

Její původ je ve Středomoří a v atlantském prostředí. Je známá a oblíbená jak v Evropě, tak v Severní Americe a mnoha asijských zemích. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Byla známá i ve starém Římě, kde ji tehdy bohatě využívali. Nejen jako jídlo, ale zejména jako lék. Díky antice se rozšířila i do celé Evropy.

Použití

Syrová řepa se dobře uplatní v salátech. Výborně chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. Z vařené řepy připravujeme saláty se smetanou, majonézou, marinádou apod. Oba druhy salátů jsou dobrým doplňkem pečeného masa a minutek. Uvařenou mladou červenou řepu stačí jen osolit, pokapat citronem a máslem - je to dobrá příloha pro ty, kdo nemají rádi kyselé saláty.

Jedná se o jeden z nejrozšířenějších druhů pěstovaných řep. Její konzumace je rozšířena převážně ve východní Evropě, kde se používá pro přípravu boršče. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem často vaří či se podává studená jako salát s octem či olejem. Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené či vařené.

Léčivé účinky

Obsahuje v hojném množství betain, který brání kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kúra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50-100 ml denně po dobu alespoň deseti dní. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.

Průměrný obsah látek a minerálů

Je to zelenina velmi hodnotná - ve 100 g bulvy je asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku. Dále řepa obsahuje hořčík a z mikroprvků rubidium a caesium. Důležitý je obsah rostlinných barviv, antokyanů, zabraňujících křehkosti cév. Z vitamínů obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a další.


RAW - Carppaccio z červené řepy

  • 3 středně velké červené řepy
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžíce květového medu (ne lesního)
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce vinného octa
  • šťáva z poloviny pomeranče
  •  sůl, pepř
  • 1 lžíce sójové omáčky
  •  kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • hrst piniových semínek
  • lístky rukoly nebo červené řepy /red chard/

Očištěnou řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky.

Ocet svařte se solí a cukrem, přidejte med, pepř, pomerančovou šťávu, sójovou omáčku a šťávu z nastrouhaného zázvoru – vše  rozšlehejte.
Marinádu nalijte do porcelánové nebo skleněné mísy a naložte do ní plátky řepy. Nejlépe do druhého dne – může tam být klidně i 3 dny.
Plátky řepy naaranžujte na talíř, poklaďte lístky salátu, pokapejte olivovým olejem a podávejte.

V případě pokud nechcete, aby jídlo splňovalo hodnoty raw pokrmu, je výborné si ho vylepšit čerstvým kozím sýrem nebo hoblinkami parmezánu případně praženými piniovými oříšky.


Pečená červená řepa s fetou

  • 4 menší červené řepy
  • 200 g fety
  • cca 100 g čerstvého mladého špenátu
  • mletý pepř
  • mořská sůl
  • čerstvý tymián
  • římský kmín
  • 2 stroužky česneku
  • červený vinný ocet
  • olivový olej

4 porce

Omyjeme červenou řepu a pečeme ve vyhřáté troubě cca 180-200 °C do měkka cca 35-60 minut dle velikosti. Necháme zchladnout a kdo chce oloupe, kdo nechce nemusí. Řepu pak nakrájíme na měsíčky. Na pánvi zpěníme na olivovém oleji česnek na plátky a snítku tymyánu, přidáme řepu a opečeme. Lehce pokapeme vinným octem, přidáme špetku mletého římského kmínu, feta sýr nakrájený na kostky, pepř a úplně na závěr vhodíme mladé lístky špenátu a hned podáváme s rozpečenou chapatou, bagetkou či focacciem. Případně lze použít jako hlavní chod a podáváme například s brambory.


Řepná polévka s křenem

  • 1 cibule
  • 800 g červené řepy
  • 300 g moučných brambor
  • 1 malý pórek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 kousek čerstvého křenu
  • sůl, pepř, bobkový list, citrónová šťáva na dochucení
  • svazek pažitky a šlehačka k podávání

6 porcí, příprava 70 minut

Oloupanou cibuli najemno nakrájejte, řepu a brambory oloupejte a nakrájejte na kousky, očištěný pór na kolečka. Na rozehřátém oleji osmahněte cibuli dosklovata. Přidejte řepu a pórek, trochu osmažte, přidejte brambory, zalijte vývarem, vložte bobkový list a uveďte do varu. Na mírném plameni pak povařte asi 40 min.

Vyjměte bobkové listy a polévku rozmixujte. Pak ji ještě protřete sítem, aby byla krásně hladká. Dochuťte a vložte najemno nastrouhaný křen, nakrájenou pažitku a dle chuti šlehačku.

Video recept:


Pečená řepa ve slanině s bylinkami

  • 12 malých červených řep (cca 80 g)
  • 5 snítek tymiánu
  • 5 snítek rozmarýnu
  • 12 plátků anglické slaniny
  • 4 lžíce balzamikového oleje
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce zeleninového vývaru
  • sůl a pepř na dochucení

4 porce, příprava 1 hodina

Řepy povařte v osolené vodě asi 30 minut. Sceďte je a oloupejte.

Troubu předehřejte na 200 °C. Ke každé řepě přidejte snítky bylinek a obalte ji plátky slaniny. Ovažte kuchyňským provázkem a vložte do zapékací formy.

Promíchejte ocet, olej a vývar, osolte a opepřete. Řepu zalejte tímto nálevem, formu zakryjte alobalem a pečte asi 25 minut. Pečenou řepu podávejte s čerstvým pečivem.


Eintopf z červené řepy s kachnou

  • 2 kachní stehna  (á 300 g)
  • cca 1,5 l drůbežího vývaru
  • 700 g červené řepy
  • 400 g moučných brambor
  • 400 g zelí
  • 1 cibule
  • sůl, pepř, bobkový list, nové koření, majoránka

4 porce, příprava 40 minut

Stehna omyjte, osušte a stáhněte kůži. V hrnci zalijte vývarem a povařte na mírném plameni asi 45 minut. Řepu a brambory oloupejte a nakrájejte na kousky, zelí také na kousky a oloupanou cibuli na větši kostky. Do hrnce přidejte řepu, bobkový list a 3 kuličky nového koření, povařte 15 minut, pak přidejte zbylé přísady a povařte dalších 15 minut.

Stehna vyjměte, měkké maso rozdělte na vlákna a vraťte do hrnce. Vyndejte kuličky nového koření a bobkový list v případě potřeby dochuťte majoránkou, pepřem a solí.


Řepný kečup

  • 300 g červené řepy
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 7 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce balzamikové redukce
  • 1 lžíce přírodního krupicového cukru
  • 4 lžíce rajčatového pyré
  • 1 lžička francouzské hořčice
  • sůl, pepř na dochucení

500 ml, příprava 80 minut

Řepu povařte v osolené vodě do měkka. Pak ji vyjměte, oloupejte a nadrobno pokrájejte. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte a zlehka osmažte na rozehřátém oleji. Přidejte k řepě spolu s balzamikovou redukcí, cukrem, hořčicí a rajčatovým pyré a rozmixujte. Kečup ještě protřete sítem, dochuťte a podávejte – vynikající k jehněčímu a hovězímu masu.

Nahoru
Co hledáte na Proficatering.cz?