Řepná sezóna je tu!

Vychutnejte si s námi podzimní dobroty ze zahrádky, máme pro Vás skvělé recepty!

/ Novinky a akce/ Řepná sezóna je tu!

Řepa červená

Řepa červená (Beta vulgaris var. vulgaris) je dvouletá rostlina, zástupce kořenové zeleniny z čeledi laskavcovité (Amaranthaceae), u které se konzumuje její podzemní část.

Původ

Její původ je ve Středomoří a v atlantském prostředí. Je známá a oblíbená jak v Evropě, tak v Severní Americe a mnoha asijských zemích. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Byla známá i ve starém Říme, kde ji tehdy bohatě využívali, jednak jako jídlo, ale zejména jako lék. Díky antice se rozšířila i do celé Evropy.

Použití

Syrová řepa se dobře uplatní v salátech. Výborně chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. Z vařené řepy připravujeme saláty se smetanou, majonézou, marinádou apod. Oba druhy salátů jsou dobrým doplňkem pečeného masa a minutek. Uvařenou mladou červenou řepu stačí jen osolit, pokapat citronem a máslem - je to dobrá příloha pro ty, kdo nemají rádi kyselé saláty.

Jedná se o jeden z nejrozšířenějších druhů pěstovaných řep. Její konzumace je rozšířena převážně ve východní Evropě, kde se používá pro přípravu boršče. Ke konzumaci nejčastěji slouží podzemní kořenová část, která se před jídlem často vaří či se podává studená po uvaření jako salát s octem či olejem. Dají se konzumovat i zelené listy, které se nejčastěji podávají dušené či vařené.

Léčivé účinky

Obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kúra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50-100 ml denně po dobu alespoň deseti dní. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.

Průměrný obsah látek a minerálů

Je to zelenina velmi hodnotná - ve 100 g bulvy je asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku, dále řepa obsahuje hořčík a z mikroprvků rubidium a caesium. Důležitý je obsah rostlinných barviv, antokyanů, zabraňujících křehkosti cév. Z vitamínů obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a další.

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v červené řepě. 

RAW - Carppaccio z červené řepy

3 středně velké červené řepy

100 ml olivového oleje

2 lžíce květového medu (ne lesního)

1 lžíce krupicového cukru

2 lžíce vinného octa

Šťáva z poloviny pomeranče

 sůl, pepř

1 lžíce sójové omáčky

 kousek nastrouhaného čerstvého zázvoru

hrst piniových semínek

lístky rukoly nebo červené řepy /red chard/

 

Očištěnou řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky.

Ocet svařte se solí a cukrem, přidejte med, pepř, pomerančovou šťávu , sójovou omáčku a šťávu z nastrouhaného zázvoru – vše  rozšlehejte.
Marinádu nalijte do porcelánové nebo skleněné mísy a naložte do ní plátky řepy. Nejlépe do druhého dne – může tam být klidně i 3 dny
Plátky řepy naaranžujte na talíř, poklaďte lístky salátu, pokapejte olivovým olejem a podávejte.

V případě pokud nechcete aby jídlo splňovalo hodnoty raw pokrmu je výborné si ho vylepšit čerstvým kozím sýrem nebo hoblinkami parmazánu případně praženými piniovými oříšky.

Pečená červená řepa s fetou

4 porce

 

4 menší červené řepy
200 g fety
cca 100g čerstvého mladého špenátu
mletý pepř
mořská sůl
čerstvý tymián
římský kmín

2 stroužky česneku
červený vinný ocet
olivový olej

 

Omyjeme červenou řepu a pečeme ve vyhřáté troubě cca 180-200°C do měkka cca 35-60 minut dle velikosti. Necháme zchladnout a kdo chce oloupe, kdo nechce nemusí, řepu pak nakrájíme na měsíčky. Na pánvi zpěníme na olivovém oleji česnek na plátky a snítku tymyánu, přidáme řepu a opečeme, lehce pokapeme vinným octem, přidáme špetku mletého římského kmínu, feta sýr nakrájený na kostky, pepř, úplně na závěr vhodíme mladé lístky špenátu a hned podáváme s rozpečenou chapatou, bagetkou či focacciem. Případně lze použít jako hlavní chod a podáváme například s brambory.

Řepná polévka s křenem

6 porcí, příprava 70 minut

 

1 cibule

800 g červené řepy

300 g moučných brambor

1 malý pórek

1 lžíce olivového oleje

1,5l zeleninového vývaru

1 kousek čerstvého křenu

Sůl, pepř, bobkový list, citrónová šťáva na dochucení

Svazek pažitky a šlehačka k podávání

 

Oloupanou cibuli najemno nakrájejte, řepu a brambory oloupejte a nakrájejte na kousky, očištěný pór na kolečka. Na rozehřátém oleji osmahněte cibuli dosklovata. Přidejte řepu a pórek, trochu osmažte, přidejte brambory, zalijte vývarem, vložte bobkový list a uveďte do varu. Na mírném plameni pak povařte asi 40 min.

Vyjměte bobkové listy a polévku rozmixujte, pak ji ještě protřete sítem, aby byla krásně hladká. Dochuťte a vložte najemno nastrouhaný křen, nakrájenou pažitku, dle chuti šlehačku.

Video recept:

Pečená řepa ve slanině s bylinkami

4 porce, příprava 1 hodina

 

12 malých červených řep (cca 80 g)

5 snítek tymiánu

5 snítek rozmarýnu

12 plátků anglické slaniny

4 lžíce balzamikového oleje

4 lžíce olivového oleje

4 lžíce zeleninového vývaru

Sůl a pepř na dochucení

 

Řepy povařte v osolené vodě asi 30 minut. Sceďte je a oloupejte.

Troubu předehřejte na 200°. Ke každé řepě přidejte snítky bylinek a obalte ji plátky slaniny. Ovažte kuchyňským provázkem a vložte do zapékací formy.

Promíchejte ocet, olej a vývar, osolte a opepřete. Řepu zalejte tímto nálevem, formu zakryjte alobalem a pečte asi 25 minut. Pečenou řepu podávejte s čerstvým pečivem.

Eintopf z červené řepy s kachnou

4 porce, příprava 40 minut

 

2 kachní stehna  (á300gr)

Cca 1,5l drůbežího vývaru

700g červené řepy

400 g moučných brambor

400 g zelí

1 cibule

Sůl, pepř, bobkový list,, nové koření, majoránka

 

Stehna omyjte, osušte a stáhněte kůži. V hrnci zalijte vývarem a povařte na mírném plameni asi 45 minut. Řepu a brambory oloupejte a nakrájejte na kousky, zelí také na kousky a oloupanou cibuli na větši kostky. Do hrnce přidejte řepu, bobkový list a 3 kuličky nového koření, povařte 15 minut, pak přidejte zbylé přísady a povařte dalších 15 minut.

Stehna vyjměte, měkké maso rozdělte na vlákna a vraťte do hrnce. Vyndejte kuličky nového koření a bobkový list v případě potřeby dochuťte majoránkou, pepřem solí.

Řepný kečup

500 ml, příprava 80 minut

 

300 g červené řepy

1 cibule

2 stroužky česneku

7 lžic olivového oleje)3 lžíce balzamikové redukce

1 lžice přírodního krupicového cukru

4 lžíce rajčatového pyré

1 lžička francouzské hořčice

sůl, pepř na dochucení

 

Ŕepu povařte v osolené vodě do měkka. Pak ji vyjměte, oloupejte a nadrobno pokrájrjte. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte a zlehka osmažte na rozehřátém oleji. Přidejte k řepě spolu s balzamikovou redukcí, cukrem, hořčicí a rajčatovým pyré a rozmixujte. Kečup ještě protřete sítem, dochuťte a podávejte – vynikající k jehněčímu a hovězímu masu.

Nahoru