Medvědí česnek

Medvědí česnek (Allium ursinum L.) je, jak již název napovídá, z rodiny česnekovitých. Podle česneku má také chuť, ale není tak agresivní, a proto je vyhledáván zejména lidmi, kteří česnek nesnesou. Hodí se jako bylinka do teplé i studené kuchyně.

/ Novinky a akce/ Medvědí česnek

Česnek medvědí roste většinou ve volné přírodě a dorůstá výšky až 40 cm, ale jeho listy můžete koupit i v lepších supermarketech. Krom kopinatých zelených listů se mohou sklízet i podlouhlé šupinaté podzemní cibule. Celá rostlina je léčivá, pomáhá proti depresivním a zavodňování. Jedná se o přírodní antibiotikum a odborníci ho doporučují jako přírodní mírné projímadlo pro lidi, kteří trpí zácpami.

Rostlina sama o sobě vyžaduje podzolové, slabě kyselé půdy a přistínění, proto medvědí česnek najdete především v lesích. Pokud si ho chcete pěstovat na zahrádce, vybírejte stanoviště pod stromy. Medvědí česnek vám krom služby léčivé bylinky udělá i službu dekorace pod vzrostlejšími stromy. Krom listů se totiž můžete těšit i z jemných bílých květů.

Použití medvědího česneku

Tuto bylinku využijete všude tam, kam byste za normálních okolností dali klasický stroužek česneku. Velmi dobré je ochutit jím olivový olej. Stačí několik listů naložit do kvalitního panenského olivového oleje a nechat alespoň týden v lednici odstát.

Listy sklízíme před tím, než se objeví první květy. Listy opereme, necháme oschnout a nakrájíme na nudličky a v krabičce zamrazíme. Následně lze použít na chleba s máslem, sádlem nebo do pomazánek. Chutný je, i pokud ho před koncem vaření přidáte do vývaru.

Co se tinktury z medvědího česneku týče, listy nacpěte do zavařovací skleničky a zalijte 60% alkoholem. Někdo používá i kvalitnější vodku. Skleničku umístěte do pokojové teploty a po čtrnácti dnech přelijete přes pláténko. Tinkturu lze užívat po několika kapkách denně během celého roku nebo alespoň v jarním období, kdy se potřebujeme vyvarovat depresím z nedostatku slunečního svitu a vitamínů v čerstvé zelenině.

Olej s medvědím česnekem

do kvalitního oleje naložíme několik listů rostlinky a po několikadenním louhování můžeme používat

Pesto z medvědího česneku

Na přípravu pesta budete potřebovat svazek medvědího česneku, dvě hrsti kešu oříšků, 4 lžíce olivového oleje, parmezán a sůl. Nejdříve medvědí česnek důkladně omyjte, rozmixujte listy s oříšky a postupně přidávejte olej. Teprve poté přidejte najemno nastrouhaný parmezán a dochuťte solí.

Rizoto s medvědím česnekem

připravíme si klasické krémové rizoto a při dokončení kdy již jen přidáváme parmazán vsypeme nasekané lístky medvědího česneku

Špenátová polévka s medvědím česnekem

4 porce

zpěníme 1 cibulku na másle zalijeme zeleninovým vývarem 1litr  se 2 brambory nakrájenými na kousky, povaříme brambory do hotova, přidáme 250 ml smetany,  listový  špenát  / klidně i mražený/ pár lístků medvědího česneku, přivedeme do varu , rozmixujeme, ochutíme solí, pepřem  a podáváme s chlebovými krutony pokapanými pro intenzivnější chu´t olejem provoněným medvědím česnekem

Pomazánka s medvědím česnekem

tvaroh  a smetanový sýr  v poměru cca 1:1  rozšleháme s trochou smetany / možné použít pouze tvaroh a vynechat smetanu aby pomazánka nebyla kalorická/ , přidáme na kousky nakrájenou, jarní cibulku / pažitku/ , červenou papriku  a medvědí česnek , osolíme. podáváme na čerstvém chlebu  posypané pažitkou a například ředkvičkami 

Nahoru