Jahodová sezóna začíná!

Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. Stejně tak jsou bohatým zdrojem vitamínu A, B, E a organických kyselin, které působí v prevenci nádorových onemocnění. 

/ Novinky a akce/ Jahodová sezóna začíná!

Obsah a využití

Jahoda obsahuje lehce stravitelnou vlákninu, což umožňuje snadné další tepelné úpravy a výrobu marmelád či džemů. Z minerálních látek je v jahodě zastoupen převážně mangan, který je důležitý pro správnou funkci nervů, výživu vlasů a nehtů a dokonce funguje i jako mírné afrodisiakum. Jahody jsou také výrazným zdrojem tekutin, jelikož plody jsou tvořeny z 87% z vody.

Oproti ostatním druhům ovoce jahody obsahují malý podíl přírodních cukrů. Jejich konzumace má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Vysoký obsah antioxidantů  podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech. Konzumace jahod dále posiluje metabolismus, podporuje vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce.

Jahody jsou skvělým ovocem s širokým využitím nejen  v gastronomii, ale třeba i v kosmetice.

Historie

Zmínky o jahodách pochází  již od dob starověkého Říma (i když archeologické nálezy ukazují, že byly konzumovány již v době kamenné).

Zahradní jahody, které jsou v současnosti konzumovány, vznikly křížením několika druhů. Některé z nich byly do Evropy přivezeny až francouzskými korzáry v 17. století po objevení Ameriky. Za vznik současných jahod je zodpovědné křížení druhů zahradníkem Ludvíka XV. jménem Antoino Duchesne. Díky jeho práci došlo ke zkřížení jahodníku virginského a jahodníku chilského, což mělo za následek vznik nové odrůdy v podobě jahodníku ananasového, který se pěstuje dnes.

Jahody byly pro svou chuť dříve považovány za královské ovoce či za ovoce lásky, kdy jejich konzumace měla podporovat chuť k erotice.

Gastronomie

Jahody patří k těm druhům ovoce, které je potřeba zkonzumovat v krátké době od sklizně, nejlépe do dvou dnů. Jen do té doby si zachovávají typické pronikavé aroma a jasně červenou barvu.

V dnešní moderní gastronomii se jahody upravují na mnoho zajímavých způsobů. Například jako přísada do salátů, příloha k masovým pokrmům, jsou součástí celé palety desertů, koktejlů, sorbetů, smoothie či zmrzlin.

Rádi bychom Vás inspirovali k přípravě rychlého jahodového osvěžení, a to nejen v podobě jahody v sektu. Níže uvádíme recepty, které jsou vždy určeny pro 4-6 osob.


Jahodové špízy

Chutný a hlavně rychlý desert při BBQ v letních měsících!

  • 500g jahod
  • lžíce medu
  • citron
  • třtinový cukr
  • lístky meduňky
  • créme fraîche

Jahody mírně potřete marinádou z medu a citrónu (případně ještě s kapkou alkoholu) a  obalte v třtinovém cukru.  Napíchané na špejlích mírně ogrilujte. Podáváte na pár lístcích meduňky, pokapané několika kapkami medu s citronem, případně s trochou créme fraîche.


Jahody v balsamicu

Světově osvědčený recept!

  • 500g jahod
  • čerstvá rukola
  • balsamico
  • máslo
  • třtinový cukr
  • zelený pepř

Na pánvičce rozpustíte kousek másla a prohřejete. Jahody mírně orestujete (větší překrojit, menší nechat celé), posypete lžící třtinového cukru a mírně opepříte čerstvě mletým zeleným pepřem. Dále pokapete balsamicem a rychle zredukujete - to aby jahody zůstaly stále pevné, ale balsamicová redukce měla konzistenci medu .

Podáváte na lístcích rukoly, mírně opepřené a pokapané balsamicovou redukcí .

VIDEO RECEPT:

Jahody na zeleném pepři

  • 500g jahod
  • máslo
  • třtinový cukr
  • lžička nakládaného zeleného pepře
  • mletý zelený pepř
  • nějaký dobrý alkohol – Brandy nebo Metaxa či cognac
  • šťáva z poloviny pomeranče
  • créme fraîche
  • meduňka na ozdobu

Na rozehřátém másle zpěníte lžičku nasekaného nakládaného zeleného pepře. Přidáte jahody a posypete lžící třtinového cukru. Pokapete alkoholem a šťávou z pomeranče. Rychle zredukujete - to aby jahody zůstaly stále pevné, ale balsamicová redukce měla konzistenci medu . Podáváte teplé, mírně opepřené zeleným pepřem. Do středu dejte lžíci créme fraîche a ozdobte meduňkou.  

Nahoru
Co hledáte na Proficatering.cz?