Jahodová sezóna začíná!

Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. Stejně tak jsou také bohatým zdrojem vitamínu A, B, E a organických kyselin, které působí v prevenci nádorových chorob. 

/ Novinky a akce/ Jahodová sezóna začíná!

Obsah a využití

Jahoda obsahuje také lehce stravitelnou vlákninu, což umožňuje snadné další tepelné úpravy a výrobu marmelád či džemů. Z minerálních látek je v jahodě zastoupen převážně mangan, který je důležitý pro správnou funkci nervů, výživu vlasů a nehtů a dokonce funguje i jako mírné afrodisiakum. Jahody jsou také výrazným zdrojem tekutin, jelikož plody jsou tvořeny z 87% z vody.

Oproti ostatním druhům ovoce jahody obsahují malý podíl přírodních cukrů. Jejich konzumace má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Vysokému obsah antioxidantů  podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech. Konzumace jahod dále posiluje metabolismus, podporuje vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce.

Jahody jsou skvělým ovocem s širokým využitím v gastronomii ale třeba i v kosmetice.

Historie

Zmínky o jahodách pochází  již od dob starověkého Říma (i když archeologické nálezy ukazují, že byly konzumovány již v době kamenné).

Zahradní jahody, které jsou v současnosti konzumovány, vznikly křížením několika druhů jahod. Některé z nich byly do Evropy přivezeny až francouzskými korzáry v 17. století po objevení Ameriky. Za vznik současných jahod je zodpovědné křížení druhů zahradníkem Ludvíka XV jménem Antoino Duchesne. Díky jeho práci došlo ke zkřížení jahodníku virginského a jahodníku chilského, což mělo za následek vznik nové odrůdy v podobě jahodníku ananasového, který se pěstuje dnes.

Jahody byly dříve považovány pro svou chuť za královské ovoce či za ovoce lásky, kdy jejich konzumace měla podporovat chuť k erotice.

Gastronomie

Jahody patří k těm druhům ovoce, které je potřeba zkonzumovat v krátké době od sklizně, nejlépe do dvou dnů. Jen do té doby si zachovávají typické pronikavé aroma a jasně červenou barvu.

V dnešní moderní gastronomii se jahody upravují na mnoho zajímavých způsobů. Například jako přísada do salátu, příloha k masovým pokrmům, jsou součásti celé palety desertů , koktejlů, sorebtů, smoothie či zmrzlin.

Rádi bychom Vás inspirovali k přípravě rychlého jahodového osvěžení nejen v podobě jahody v sektu v níže uvedených receptech, které jsou vždy pro 4-6 osob.

 

Jahodové špízy

Chutný a hlavně rychlý desert při BBQ v letních měsících!

 

500g jahod

lžíce medu

citron

třtinový cukr

lístky meduňky

créme fraîche

 

Jahody mírně potřete marinádou z medu a citrónu (případně ještě s kapkou alkoholu) a  obalíte v třtinovém cukru.  Napíchané na špejlích mírně ogrilujete. Podáváte na pár lístcích meduňky, pokapané několika kapkami medu s citronem, případně s trochou créme fraîche.

 

 

Jahody v balsamicu

Světově osvědčený recept!
 

500g jahod

čerstvá rukola

balsamico

máslo

třtinový cukr

zelený pepř

 

Na pánvičce rozpustíte kousek másla a prohřejete. Jahody mírně orestujete (větší překrojit  menší nechat celé), posypete lžící třtinového cukru a mírně opepříte čerstvě mletým zeleným pepřem. Dále pokapete balsamicem, zredukujete v rychlosti, aby jahody zůstaly stále pevné, ale balsamicová redukce měla konzistenci medu .

Podáváte na lístcích rukoly, mírně opepřené a pokapané balsamicovou redukcí .

VIDEO RECEPT:

Jahody na zeleném pepři

500g jahod

máslo

třtinový cukr

lžička nakládaného zeleného pepře

mletý zelený pepř

nějaký dobrý alkohol – Brandy nebo Metaxa či cognac

šťáva z poloviny pomeranče

créme fraîche

meduňka na ozdobu

 

Na rozehřátém másle zpěníte lžičku nasekaného nakládaného zeleného pepře. Přidáte jahody a posypete lžící třtinového cukru. Pokapete alkoholem a šťávou z pomeranče. Zredukujete v rychlosti, aby jahody zůstaly stále pevné, ale redukce měla konzistenci medu. Podáváte teplé, mírně opepřené zeleným pepřem. Do středu dejte lžíci créme fraîche a ozdobte meduňkou.  

Nahoru
Co hledáte na Proficatering.cz?