Čas na meloun je tady!

Melouny k horkému létu prostě neodmyslitelně patří. Přeci jen dužina vodních melounů nabízí 90 až 93 % osvěžující vody.

/ Novinky a akce/ Čas na meloun je tady!

Obsah a využití

Meloun (slovo pochází z řečtiny a znamená „velké jablko“) je druh plodové zeleniny patřící do čeledi tykvovitých, někdy považovaný také za ovoce. Z botanického hlediska je meloun bobule. Na světě se pěstuje mnoho druhů melounů, mají různou barvu i tvar.

Melouny se dělí na dvě hlavní skupiny, a to vodní meloun  a cukrový meloun. Meloun cukrový se řadí do rodu Cucumis společně s okurkou setou.

Meloun je složen z povrchové části, která chrání měkkou vodnatou dužninu uvnitř plodu. U vodních melounů je velká část vnitřního tělesa tvořená vodou a může dosahovat 90 - 93 % plodu. Jedná se o poměrně nízkokalorickou potravinu, která obsahuje od 15 do 30 kcal/100g a vydatné zdroje kyseliny listové, jablečné a citronové. Mimo organických látek obsahuje také značné minerální složky jako například železo, či vápník. Nejznámější meloun v Česku je vodní meloun s typicky červenou dužninou, ve které se nachází značné množství semínek.

Melouny se pěstují převážně v teplejším klimatu po celém světě. Na vyšší teploty je rostlina náchylná převážně v době klíčení. Po vyklíčení se objevuje malá rostlinka. Samotný meloun vzniká z květu po opylení. K mateřské rostlině je přichycen silným stonkem.

Melouny lze úspěšně pěstovat i na území Česka v teplejších oblastech převážně vinařských oblastí. Vodní melouny jsou náročné na teplo, nesnáší kolísání teplot, přílišné a dlouhé srážky a silné větry. Pro jeho pěstování jsou vhodné převážně humózní půdy, které jsou velmi dobře zásobené živinami. Podobně i cukrový meloun je potřeba pěstovat na jižních svazích v kukuřičných oblastech Moravy, které jsou chráněny před větry. Samozřejmostí je pěstování v malém v umělých sklenících.

Meloun vodní

Vodní meloun (správně nazýván lubenice obecná) je druh, který je tvořen načervenalou vodnatou dužninou (pokud je meloun zralý) a zelenou kůrkou. Vzhledem k velkému obsahu vody se stává vítaným zavodňujícím zdrojem pro organismus. Původem pocházejí z oblastí Afriky, kde je do dneška hojně pěstován. Mohou dosahovat až váhy okolo 15 kg, ale uvádí se, že nejlepší plody ke konzumaci mají hmotnost okolo 2 kg. Největší známý meloun vážil 122 kg, melouny okolo 100 kg nejsou výjimkou.

Vodní melouny jsou tvořeny vyjma vody také cukrem v podobě fruktózy, což je bohatý zdroj vitamínu C.

Povrch vodního melounu má typicky zelenou barvu se světlými a tmavými pruhy v závislosti na odrůdě. Vnitřní dužnina je pak sytě červená až rudá, ale je možné zakoupit odrůdy i se žlutým vnitřkem.

Meloun cukrový

Zvaný též honeydew. Jedná se o druh melounu s typicky žlutou dužinou a zelenou kůrou, který je často konzumován společně s parmskou šunkou, lososem a nebo se sladkým vínem.

Od melounu vodního se liší jak chutí, barvou, tak i vzhledem rostliny, která má výrazně kulatější listy a menší plody. Plody obsahují průměrně 6-8 % cukru (převážně sacharózy). Jedná se o jednoletou poléhavou a teplomilnou rostlinu, která dorůstá až 150 cm a zničí ji již první mrazy. Pokud dojde k poklesu pod 10 °C, rostlina zastavuje asimilaci živin. Povrch plodu má pak korkovitě síťovaný vzor s hrbolky připomínající bradavice, ale může být také zcela hladký.


Melounové Mojito

Budete potřebovat (pro 2 osoby):

  • 60 ml světlého rumu
  • 2 limety
  • 12 až 14 lístků máty
  • 4 lžičky třtinového cukru
  • 400 g dužiny z vodního melounu
  • sodu na dolití sklenic
  • drcený led

Doba přípravy: 10 minut

Do mixéru vložte meloun a rozmixujte. Do dvou sklenic rozdělte na plátky pokrájené limety, lístky čerstvé máty a po dvou lžičkách třtinového cukru. Vše rozmačkejte a přidejte rozmixovaný meloun. Po okraj sklenic nasypejte drcený led, přilejte světlý rum a sklenice dolejte sodou. Na každou sklenici naaranžujte srpek melounu a dozdobte snítkou máty.


Opilý meloun

Na přípravu budete potřebovat:

  • jeden dobře vyzrálý meloun
  • šálek alkoholického nápoje (vodka, víno nebo griotka)

Meloun dobře omyjte a pomocí injekční stříkačky vpravte pod kůru několik dávek lihoviny. Nechejte meloun rozležet a nejlépe až druhý den jej můžete rozkrojit a konzumovat.

Nahoru
Co hledáte na Proficatering.cz?