BBQ - party

Rok nám utíká a je tu léto a kromě koupání a sluníčka tu máme také party – zahradní party – grilování – prostě prima dny či večery s přáteli u dobrého jídla a pití.

/ Novinky a akce/ BBQ - party

Již v některých  předešlých newsletterech jsme vás seznámili se základy grilování a nyní to doplníme o pár rad a receptů k pořádání takové party.

  • promyslete si, zda chcete party stylizovat do nějakého tématu a kolik budete mít hostů
  • sepište si menu, které chcete podávat – vymyslete něco originálního - kotletu si dnes umí ugrilovat každý.  Klaďte důraz i na zajímavou přílohu a omáčku či salát a studený pokrm na osvěžení menu. To zaručí váš úspěch, nekomplikujte si zbytečně život mnoha druhy pokrmů na gril  – 2 druhy bohatě stačí
  • vymyslete originální drink, který se hodí k vašemu pokrmu
  • navštivte dobrého řezníka a nakupte kvalitní maso
  • nestresujte se a při přípravě si udělejte příjemnou pohodu
  • vše si připravte dopředu, abyste se pak při samotné party mohli už jen příjemně bavit a věnovat hostům

Nápady na menu při domácích party - tedy pokud chcete, aby se na ně dlouho vzpomínalo - musí být trochu crazy, pestré a zábavné. Pokud máte v plánu vytvořit příjemný večer, nebojte se i trochu experimentovat s chutěmi, styly a nechte se inspirovat něčím zajímavým. Skvělým tipem pro inspiraci může být např. nová KNIHa z produkce JAMIE OLIVER´S FOOD TUBE  - BBQ KUCHAŘKA OD DJ*BBQ.   Autorem je trochu šílený chlapík Christian Stevenson, který na vás vysype spoustu nápadů. Dva recepty na „ochutnání“ najdete, když budete číst dál. Pokud vás knížka zaujme, tak klikněte na: http://www.mldpublishing.cz/produkt/bbq-kucharka/

Naše tipy, které nezkazí žádnou party

Nějaký pokrm raw – je to trendy a zdravé

Pořádný domácí burger – nechte si u řezníka čerstvě namlít hovězí maso – musí být prorostlé, aby burger byl šťavnatý

Pečená vepřová žebra – klasika, která nikdy nezklame; s přípravou začněte včas nebo si je předpečte dopředu

Grilované krevety – ať na špízu nebo ne, vždy jsou hitem

Špíz  - i kdyby měl být jen uzenářský, se zeleninou nikdy nic nezkazí

Fajitas, tortilla, arabský chléb – prostě kousek  pečiva naplněný něčím dobře „vychuceným“

Ryba - to je oříšek pro zkušenější, je možné grilovat jak celé, tak filátka


Letní drink  - Karotkový koktejl s kokosem a zázvorem

  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 500 g mrkve
  • 3 cm zázvoru
  • 3 červené pomeranče
  • 100 ml kokosového mléka

na 2 sklenice po 0,3 l, příprava 10 min

Kokos opražte na pánvi. Mrkev spolu se zázvorem vylisujte v odšťavňovači a prošlehejte se šťávou z pomerančů, kokosovým mlékem a praženým kokosem.

Krásně uvidíte na grilování, protože v tomto drinku získáte polovinu doporučené denní dávky vitaminu A, který je dobrý pro oči.


Třešňová sangria

  • 1 citron
  • 1 limeta
  • 1 pomeranč
  • 300 g zralých třešní
  • 300 ml bílého rumu
  • 2 – 3 lžíce třtinového cukru
  • 700 ml sladkého červeného vína
  • 200 ml pomerančového džusu

6 porcí příprava 15 min + odležení

Všechny suroviny byste měli mít vychlazené. Citron, limetu a pomeranč nakrájejte na plátky, třešně odpeckujte (pár si jich nechte na ozdobu). Ovoce dejte do džbánu, zalijte rumem, vínem a džusem, přidejte cukr a pořádně promíchejte. Nechte cca 2 hodiny vychladit a podávejte s ledem.


Špenátové smoothie – žabí hněv na 2 dávky mixéru

  • 2 velké hrsti čerstvého  špenátu
  • 1 litr jablečný mošt
  • 2 banány
  • 1 citron
  • led
  • mixér

6 porcí po 0,3 l, příprava cca 5 min

Do mixéru vhoďte led – cca 1/3  objemu, zalijte ½ litrem moštu, vhoďte polovinu špenátu a rozmixujte. Led se spojením moštu a špenátu musí vytvořit konzistenci ledové tříště – smoothie. Přidejte ještě banán a šťávu z poloviny citronu, přemixujte – banán  nápoj ještě více zahustí. Podávejte jako osvěžující letní nápoj plný vitamínů.


Salsa z manga

  • 1 ks mango
  • 1 ks menší okurka
  • 1 ks menší červená cibule
  • 1 svazek koriandru
  • 1 ks chilli paprička
  • 1 ks limeta
  • sůl

6 porcí, 10 min

Mango, okurku a cibuli nakrájíme, koriandr natrháme, papričku nasekáme, limetkou zakapeme, osolíme, promícháme a podáváme vychlazené.

Tato kombinace s grilovanou rybou nemá chybu.


Salsa z grilovaného ananasu

  • 1 ks zralý ananas
  • 250 g zralých rajčátek cherry
  • 1 x chilli paprička
  • 1 x svazek čerstvého koriandru
  • 1-2 x limeta
  • sůl

6 porcí, příprava 20 min

Ananas oloupeme a nakrájíme na cca 2 cm silné plátky.  Nezapomeňte vyříznout střední dřevnatou část a ogrilujte z obou stran – nechat vychladnout. Mezitím si nakrájejte  rajčátka na čtvrtiny, nasekejte chilli papričku a natrhejte koriandr, smíchejte s nakrájeným ogrilovaným ananasem, pokapejte šťávou z limet a osolte. Vychlazená je skvělá k vepřovému masu nebo jen ke kukuřičným tortilám.


Grilovaný pstruh s tymiánem

  • 4 pstruhy
  • 8 snítek tymiánu,
  • špetku soli
  • trochu olivového oleje

4 porce, příprava 30 min.

Očistěte a pod proudem studené vody omyjte rybu. Nechte ji odkapat a osušte jí. Útroby pstruha naplňte snítkou tymiánu a osolte.

Připravte gril na přímé grilování a roztopte jej na vysokou teplotu. Rošt okartáčujte a naolejujte.

Pstruha položte na rozpálený rošt a z každé strany cca 7 minut grilujte. Během opékání maso otáčejte a potírejte pomocí svázané větvičky tymiánu, kterou namáčejte v oleji.

Hotovou rybu podávejte teplou.


Mega plněné batáty

  • 4 ks velké batáty (sladké brambory, prodává Lidl)
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 125 g sýra Montery Jack nebo čedar
  • 4 ks jarní cibulky
  • 1 – 2 ks jarní papričky
  • k podávání zakysaná smetana

4 porce, příprava 1 hodina, 20 min

Gril připravte metodou žhavý kaňon (návod najdete v knize). Přiklopte a nechte rozehřát jako venkovní pec – potřebujete teplotu okolo 175 °C.

Batáty celé potřete olejem a solí. Položte je doprostřed grilu, přiklopte a pečte asi hodinu dokud nebudou uprostřed měkké a na vrchu křupavé. Mezitím  osmažte slaninu (pokud ji používáte) na pánvi a na vysokém plameni (můžete udělat na sporáku), až bude zlatá a křupavá a dejte ji stranou na později.

Batáty rozkrojte, pak na ně rozdrobte slaninu (pokud ji používáte) a nastrouhejte sýr.

Vraťte na nepřímý žár na gril a nechte na dalších 5 až 10 minut pod poklopem než se sýr roztaví.

Mezitím nakrájejte jarní cibulky a chilli na jemné plátky. Posypte jimi batáty a podávejte s několika lžícemi zakysané smetany.


Omáčka Piri Piri

(vhodná například na kuřecí křidélka nebo vepřová žebra)

  • 8 čerstvých červených chilli papriček - například malagueta nebo piri piri (pokudje nemáte, použijte běžné chilli papričky)
  • 3 stroužky česneku, oloupané
  • 180 ml olivového oleje
  • 50 ml jablečného octa
  • 2 lžíce burbonu
  • šťáva z ½ citronu
  • 1 lžička mořské soli

450 ml, příprava celkem 15 min

Máte-li mixér, tak tuhle boží směs prostě rozmixujte.

Začněte suroviny krájet a promíchávat. Vezměte si rukavice, podélně rozkrojte chilli papričky a vyškrábejte semínka (nebo je tam nechte, bude to ale velmi ostré), pak je nakrájejte na jemné plátky a dejte do misky. To stejné udělejte i s česnekem a přidejte ho do misky spolu se zbylými přísadami. Dobře promíchejte a pak hned použijte na přípravu kuřecích křidýlek piri piri nebo uchovejte ve vysterilizovaných sklenicích v ledničce, kde vydrží až 2 měsíce.

Video recept

Nahoru
Co hledáte na Proficatering.cz?