BBQ - party

Rok nám utíká a je tu již léto a kromě koupání a sluníčka tu máme taky party – zahradní party – grilování – prostě prima dny či večery s přáteli u dobrého jídla a pití.

/ Novinky a akce/ BBQ - party

Již v některých  předešlých newsletterech jsme vás seznámili se základy grilování a nyní to doplníme o pár rad a receptů k pořádání takové party.

  • promyslete si, zda chcete party stylizovat do nějakého tématu a kolik budete mít hostů
  • sepište si menu, které chcete podávat – vymyslete něco originálního, kotletu si ogrilovat dnes umí každý,  klaďte důraz i na zajímavou přílohu a omáčku či salát a studený pokrm na osvěžení menu to zaručí váš úspěch, nekomplikujte si život příliš mnoha druhy pokrmů na gril  – 2 druhy bohatě stačí
  • vymyslete originální drink, který se hodí k vašemu pokrmu
  • navštivte dobrého řezníka a nakupte kvalitní maso
  • nestresujte se a při přípravě si udělejte příjemnou pohodu
  • vše si připravte dopředu, abyste se pak při samotné party již mohli jen příjemně bavit a věnovat hostům

Nápady na menu při domácích party, pokud chcete, aby se na ně dlouho vzpomínalo mezi přáteli, musí být trochu crazy, pestré a zábavné. Pokud chcete vytvořit příjemný večer, nebojte se i trochu experimentovat s chutěmi, styly a nechte se i inspirovat něčím zajímavým, skvělý tip pro inspiraci vám doporučujeme novou KNIHOU z produkce JAMIE OLIVER´S FOOD TUBE  - BBQ KUCHAŘKA OD DJ*BBQ.   Autorem je trochu šílený chlapík Christian Stevenson, který na vás vysype spoustu nápadů, dva recepty na „ochutnání“ najdete, když budete číst dál, pokud vás knížka zaujme tak klikněte na: http://www.mldpublishing.cz/produkt/bbq-kucharka/

Naše tipy, které nezkazí žádnou párty

Nějaký pokrm raw – je to trendy a zdravé

Pořádný domácí burger – nechte si u řezníka namlít čerstvě hovězí maso – musí být prorostlé, aby burger byl šťavnatý

Pečená vepřová žebra – klasika, která nikdy nezklame; s přípravou začněte včas nebo si je předpečte dopředu

Grilované krevety – ať na špízu nebo ne, vždy jsou hitem

Špíz  - i kdyby měl být jen uzenářský, se zeleninou nikdy nic nezkazí

Fajitas, tortilla, arabský chléb – prostě kousek  pečiva naplněný něčím dobře „vychuceným“

Ryba - to je oříšek pro zkušenější, jak celá, tak filátka


Letní drink

Karotkový koktejl s kokosem a zázvorem

na 2 sklenice po 0,3l, příprava 10 min

 

1 lžíce strouhaného kokosu

500g mrkve

3cm zázvoru

3 červené pomeranče

100 ml kokosového mléka

Kokos opražte na pánvi. Mrkev spolu se zázvorem vylisujte v odšťavňovači a prošlehejte se šťávou z pomerančů, kokosovým mlékem a praženým kokosem.

Krásně uvidíte na grilování, protože v tomto drinku získáte polovinu doporučené denní dávky vitaminu A.


Třešňová sangria

6 porcí příprava 15 min + odležení

 

1citron

1 limeta

1 pomeranč

300g zralých třešní

300ml bílého rumu

2 – 3 lžíce třtinového cukru

700 ml sladkého červeného vína

200 ml pomerančového džusu

 

Všechny suroviny byste měli mít vychlazené. Citron limetu a pomeranč nakrájejte na plátky, třešně odpeckujte (pár si jich nechte na ozdobu). Ovoce dejte do džbánu, zalijte rumem, vínem a džusem, přidejte cukr a pořádně promíchejte. Nechte cca 2 hodiny vychladit a podávejte s ledem.


Špenátové smoothie – žabí hněv na 2 dávky mixéru

6 porcí po 0,3l, příprava cca 5 min

2 velké hrsti čerstvého  špenátu

1 litr jablečný mošt

2 banány

1 citron

led

mixér

 

do mixéru vhoďte led – cca 1/3  objemu, zalijte ½ litru moštu, vhoďte polovinu špenátu, a rozmixujte,  led se spojením moštu a špenátu musí vytvořit konzistenci ledové tříště – smoothie, přidejte ještě banán a šťávu z poloviny citronu, přemixujte – banán  ještě nápoj zahustí a podávejte jako osvěžující letní nápoj plný vitamínů


Salsa z manga

6 porcí, 10 min

 

1ks mango

1 ks menší okurka

1 ks menší červená cibule

1 svazek koriandru

1 ks chilli paprička

1 ks limeta

Sůl

mango, okurku, cibuli nakrájíme, koriandr natrháme, papričku nasekáme, limetkou zakapeme, osolíme, promícháme a podáváme vychlazené

tato kombinace s grilovanou rybou nemá chybu.


Salsa z grilovaného ananasu

6 porcí, příprava 20 min

1 ks zralý ananas

250 g zralých rajčátek cherry

1 x chilli paprička

1 x svazek čerstvého koriandru

1-2 x limeta

sůl

ananas oloupeme a nakrájíme na cca 2 cm silné plátky,  nezapomeňte vyříznout střední dřevnatou část, a ogrilujte z obou stran – nechat vychladnout, mezitím si nakrájejte, rajčátka na čtvrtiny, nasekat chilli papričku a natrhejte koriandr, smíchejte s nakrájeným ogrilovaným ananasem, pokapejte šťávou z limet a osolte. Vychlazená je skvělá k vepřovému masu nebo jen ke kukuřičným tortilám


Grilovaný pstruh s tymiánem

4 porce, příprava 30 min

4 pstruhy

8 snítek tymiánu,

špetku soli,

trochu olivového oleje

 

Očistěte a pod proudem studené vody omyjte rybu. Nechte ji odkapat a osušte jí

Útroby pstruha naplňte snítkou tymiánu a osolte.

Připravte gril na přímé grilování a roztopte jej na vysokou teplotu. Rošt okartáčujte a naolejujte.

Pstruha položte na rozpálený rošt a z každé strany cca 7 minut grilujte. Během opékání maso otáčejte a potírejte pomocí svázané větvičky tymiánu, kterou namáčejte v oleji.

Hotovou rybu podávejte teplou.


Mega plněné batáty

4 porce, příprava 1 hodina 20 min

4ks velké batáty (sladké brambory, má lidl)

olivový olej

mořská sůl

8 plátků anglické slaniny

125 g sýra Montery Jack nebo čedar

4 ks jarní cibulky

1 – 2 ks jarní papričky

K podávání zakysaná smetana

 

Gril připravte metodou žhavý kaňon (návod najdete v knize). Přiklopte a nechte rozehřát jako venkovní pec – potřebujete teplotu okolo 175°C.

Batáty celé potřete olejem a solí. Položte je doprostřed grilu, přiklopte a pečte asi hodinu, nebo až budou uprostřed měkké a navrch křupavé. Mezitím si osmažte slaninu (pokud ji používáte) na pánvi a na vysokém plameni (můžete udělat na sporáku), až bude zlatá a křupavá, pak ji dejte stranou na později.

Batáty rozkrojte, pak na ně rozdrobte slaninu (pokud ji používáte) a nastrouhejte sýr.

Vraťte na nepřímý žár na gril na dalších 5 až 10 minut pod poklopem, až se sýr roztaví.

Mezitím nakrájejte jarní cibulky a chilli na jemné plátky. Posypte jimi batáty, podávejte je se lžícemi zakysané smetany.


Omáčka Piri Piri

(vhodná například na kuřecí křidýlka nebo vepřová žebra)

450ml, příprava celkem: 15 min

8 čerstvých červených chilli papriček například malagueta nebo piri piri

(jestli je nemáte, použijte běžné chilli papričky)

3 stroužky česneku, oloupané

180 ml olivového oleje

50 ml jablečného octa

2 lžíce burbonu

Šťáva z ½ citronu

1 lžička mořské soli

 

Máte-li mixér, tak tuhle boží směs prostě rozmixujte, jinak se na to vrhněte jak dravci

a začněte krájet a promíchávat. Vezměte si rukavice, podélně rozkrojte chilli papričky a vyškrábejte semínka (nebo je tam nechte, bude to brutálně ostrý), pak je nakrájejte na jemné plátky a dejte do misky. Česnek nakrájejte na jemné plátky a přidejte ho do misky spolu se zbylými přísadami. Dobře promíchejte a pak hned použijte na přípravu kuřecích křidýlek piri piri nebo uchovejte ve vysterilizovaných sklenicích v ledničce až 2 měsíce.

Video recept

Chci ochutnat

Nahoru